Červená řepa na krev i životní sílu

Na první pohled obyčejná. Uvnitř temně rudá, silná, uzemňující. Červená řepa patří k těm potravinám, které nepůsobí povrchově, ale hezky hluboko.

  • bohatá na železo, kyselinu listovou, antioxidanty
  • podporuje krvetvorbu a detoxikaci jater
  • snižuje krevní tlak, posiluje cévy
  • prospívá mozku, paměti i fyzickému výkonu


A co na to tradiční čínská medicína (TČM)?

Řepa "vstupuje" do dráhy jater a srdce.
  • Vyživuje krev (Xue) – ideální při únavě, slabosti, závratích
  • Pomáhá rozproudit stagnující energii (Qi), když se v těle "něco zasekne"
  • Uklidňuje ducha Shen – při napětí, nespavosti, neklidu
  • Svou sladkou a zemskou povahou uzemňuje a vrací "do těla"


Kdy si ji dopřát?

  • Když se cítíte slabě, chladně, "rozhozeně"
  • V období menstruace, menopauzy
  • Po nemoci, vyčerpání nebo náročném období

Pečená, kvašená, v polévce, v salátu…

… a nebo v koncentrované podobě kapslí, ve spolupráci s dalšími rostlinami ( kopřiva, přeslička, truskavec a rutin) v našem Betafitu.


Hanka